Nygårdsminde Vingård er med sin beliggenhed på breddegrad 57,29 Danmarks nordligste - og måske smukkeste vingård.

Da vendelboen Jan Lunde i 2010 byggede sit hus uden for Brønderslev og anlagde vinmarker på de sydvendte skråninger, var det nemlig med ambitionen om at skabe et attraktiv sted for besøgende i området.

Det er nu en realitet, og for første gang kan vinbondeparret Gitte og Jan Lunde i år præsentere et sommerprogram med aktiviteter hver dag.

Hovedhuset Nygårdsminde, eller ”slottet”, som de lokale kalder det, ligger smukt omgivet af vinmarker og et nyt anlagt parkgolfanlæg.

Besøgende bliver modtaget af Jan Lunde selv, i træsko og arbejdstøj, som kontrast til de elegante omgivelser.

Jan Lunde står for rundvisninger i vinmarkerne hver dag. Her fortæller han begejstret om ”vin made in Vendsyssel”. Efter rundvisningen er der smagsprøver i vinbaren.

Det er med håndkraft

Vinmarkerne er udvidet gennem årene, og i dag er der 2.500 vinstokke fordelt på 2,5 hektar.

Alle vinstokke bliver dyrket økologisk og efter filosofien, at ”vinen gøres i marken”.

Det betyder, at Jan Lunde lægger stor vægt på at skabe de bedste vækstbetingelser for vinstokkene. Det er ensbetydende med masser af arbejdstimer i vinmarkerne. Og det foregår med håndkraft.

Husets vine, der tappes på Glenholm Vingård, er da også udvidet gennem årene. Fra én slags rosé og 146 flasker i 2013 til nu 7 forskellige slags vin og en del flere flasker.

Der er rundvisning hver dag klokken 15.

Parkgolf og botanik

Sommeraktiviteterne er både rundvisning i vinmarkerne og vinsmagning, yoga og vin samt mulighed for at spille parkgolf på Nordjyllands nye - og eneste - parkgolfbane.

- Parkgolf er et spil for hele familien og banen er en oplevelse i sig selv, da den fungerer som en slags botanisk have med dens mange og træer og buske af stor variation. Alle sanser bliver pirret på banen med både duft- og smagsoplevelser fra frugttræerne og frugtbuskene, oplyser Gitte og Jan Lunde.

Parkgolf henvender sig til alle aldre. Det er et nemt spil med simple regler, en stor golfkølle og en stor bold. Der er tre baner at spille på med hver 9 huller og en bane er cirka 500 meter.

Yoga og vin

En anden ganske særlig oplevelse er yoga i vingårdens smukt anlagte have foran vinmarkerne.

Naturligvis afrundet med et glas vin eller vindruesaft.

- Vingården emmer af fredfyldte rammer og stilhed. Det drager vinbondekonen Gitte i år nytte af, ved sammen med en yogainstruktør af tilbyde yoga i haven foran vinmarkerne under overskriften ”Yoga og

vin”, lyder det.

Efter fem kvartes yoga slutter deltagerne af med et glas vin eller vindruesaft. Der er yoga hver torsdag kl. 17.00 og hver søndag kl. 9.00.

Alle vingårdens gæster har desuden mulighed for at slå sig ned forskellige steder på området og holde picnic.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...