Sætter alle sejl ind på at vise unge, at rygning ikke længere er cool

JAMMERBUGT: Er det cool at ryge?

Nogle vil måske sige ja, fordi de forbinder det med en nonchalant attitude at stå tilbagelænet med en cigaret i mundvigen.

Indtil for få år siden pulsede de fleste rygere ofte i bilen, bussen, toget og biografsalen, på restauranter, caféer og i universiteternes forelæsningslokaler. Dén epoke sluttede, da Folketinget i 2007 vedtog lov om røgfri miljøer, som i dag forbyder rygning indendørs i alle offentlige rum, herunder skoler.

Der er stadig et stykke vej at gå i de politiske bestræbelser på et rygfrit Danmark. Ifølge Kræftens Bekæmpelse ryger endnu 16 procent af befolkningen dagligt, mens fem procent af befolkningen ryger engang imellem.

Jammerbugt Kommune har valgt at kickstarte en ny kampagne, Røgfri Fremtid, som har afsæt i Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden, og som størstedelen af landets kommuner har indgået partnerskab i.

- Vi begynder nu en spændende opstartsfase, som skal udbrede mere information og dialog om skadevirkningerne ved rygning, men samtidig ved vi godt, at skræmmekampagner ikke gør det alene, siger medlem af børne- og familieudvalget Kjeld Hedegård Nielsen (V).

Røgfri Fremtid er blevet diskuteret i tre af kommunalbestyrelsens udvalg, nemlig teknik- og miljøudvalget, social- og sundhedsudvalget og børne- og familieudvalget.

- For os er ungdommen omdrejningspunktet for kampagnen, fordi de fleste begynder at ryge, når de er teenagere. Vi vil derfor gerne i øjenhøjde med unge i en åben dialog om rygning, siger Kjeld Hedegård Nielsen.

Tal fra kræftens bekæmpelse viser, at 15 procent af de 16-25-årige ryger dagligt.

- Unge skal selvfølgelig blive ved med at ville være cool, men kampagnen skal hjælpe de unge til at indse, at man kan være cool på så mange andre måder, siger Kjeld Hedegård Nielsen.

Kampagnen Røgfri Fremtid har som sigte, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at antallet af voksne rygere i er faldet fra 16 til fem procent.

- Rygning er den livsstilsfaktor, som har størst negativ påvirkning på vores sundhed, fordi rygning ofte fører til langvarig og kronisk sygdom, siger Kjeld Hedegård Nielsen.

I børne- og familieudvalget har man diskuteret, hvordan kampagnen bedst formidles, fordi rygning ikke forsvinder i en håndevending.

- Det paradoksale er, at 85 procent af alle rygere ønsker at holde op med at ryge. Jeg er overbevist om, at det kan gøre en forskel, at vi bringer kampagnen aktivt ind 8. og 9. klasserne. Det er nemlig i ungdomsårene umiddelbart herefter, at de fleste starter med at ryge, siger Kjeld Hedegård Nielsen.

I løbet af 2019 vil Jammerbugt Kommune gøre kampagnen Røgfri Fremtid synlig og udbrede budskabet, særligt på kommunens folkeskoler og ungdomsuddannelser.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...