UDSTILLING: Troldemuseet på Gjøl glæder sig over opstarten og ser frem mod en interessant sæson i Gjøltroldenes verden

GJØL: I maj 2019 åbnede Troldemuseet på Gjøl. Dermed kom frivillige kræfter i mål med et reelt sted, hvor lokale og besøgende kunne lære mere om Thomas Dams berømte Gjøltrolde og øvrige kreationer.

Den lille udstilling i det gamle støberi har været en succes gennem første sæson, hvor gæsterne selv kan udforske museet uden entré.

- Vi er der jo ikke selv og må stole på, at folk passer godt på det. Det er glædeligt at se, at folk gør det. Vi var lidt bekymrede, men folk er flinke og rare ved stedet. Så er det dejligt at åbne et museum i en lille by, hvor folk selv kan gå og kigge, fortæller Lisbet Emmery, der er formand for den selvejende institution bag Troldemuseet.

Det har ikke været muligt at registrere det reelle besøgstal, da teknikken ikke var på plads til det fra museets åbning. Men fornemmelsen er, at masser af interesserede har lært mere om de populære skabninger, som Thomas Dam skabte på Gjøl.

- Vi registrerer besøgene nu. Jeg gætter på, at der har været en 4-5.000 personer inde og vende. Det er vi vældig godt tilfredse med. Nogle kommer som privatpersoner, og der kommer også busselskaber med masser af folk. Dem har vi haft en del af gennem sommeren, fortæller formanden.

Eftersom Troldemuseet ikke tager entré, er der flere muligheder, hvorpå besøgende kan støtte udstillingen på Gjøl. Det har også vist sig at være en god model.

- Det løber nogenlunde fornuftigt rundt. Vi har en kasse, hvor folk kan donere lidt penge, og man kan vælge at betale med MobilePay. Jeg tømmer jævnligt sparebøssen, og folk er flinke til at smide lidt. Derudover har vi et samarbejde med Dagli’ Brugsen, hvor man kan købe vores museumstrolde. Det er der mange, der gør, siger Lisbet Emmery.

Som selvejende institution er der også medlemmer, som støtter projektet. Her er der langt fra kun lokale borgere i medlemsskaren.

- Vi har mange, og de kommer fra hele verden. Vi har jo også en Facebook-gruppe, hvor folk snakker og bytter trolde. Der er faste fans, som kommer forbi kun på grund af troldene. Det er noget, som folk går op i, siger hun.

I år udkommer efterfølgeren til Trolls-filmen, som er baseret på Gjøltroldene. Dermed forventes yderligere interesse for Gjøl og museet.

- Vi regner bestemt med, at der kommer ny interesse og flere gæster. Det så vi ved den første film, selvom vi bare havde de tomme lokaler, hvor vi arrangerede udstilling af enkelte trolde. Jeg tænker, at folk, der ser filmen, vil se, hvor det hele startede, fortæller formanden.

Derudover kommer den nye sæson til at byde på flere nye tanker. Bestyrelsen mødes snart for at diskutere de fremtidige planer for at gøre Troldemuseet på Gjøl til en stor turistattraktion.

- Vi er godt tilfredse, men nu må der også gerne komme lidt mere. Der er meget i opstarten, og vi har aldrig prøvet det før. Det var vigtigt at få det op at stå og køre i en periode. Nu går vi lidt og kigger i kroge og hjørner og tænker over, hvad vi ellers kan lave. Vi vil gerne vise hele paletten af Thomas’ kunst. Men hvis noget skal ind, så skal andet ud.

- Vi vil også gerne arbejde videre med at gøre det mere levende med lyd og lys. Men det koster også, siger Lisbet Emmery.

Troldemuseet på Gjøl har åbent alle dage fra 10 til 18.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...