KIRKEHISTORIE: Pinsevækkelsen og Pinsekirken

Vi fortsætter her artikelserien om trossamfund i Jammerbugt gennem tiderne.

Artiklerne er skrevet af Simon Jacobsen.

Den nutidige pinsevækkelse begyndte som ”The Azusa Street Revival” i Los Angeles 9. april 1906 og blev begyndelsen på den karismatiske pinsevækkelse, der i dag tæller over en halv milliard mennesker på verdensplan.

Den engelskfødte norske metodistpræst Thomas Ball Barratt blev døbt med Helligånden, talte og sang i tunger 7. oktober 1906 under et besøg i New York. Efterfølgende bragte han budskabet om karismatisk pinsevækkelse til Norden og Europa. Han kom til København i juni 1907, og efterfølgende blev den første pinsemenighed dannet i hovedstaden.

Baronesse Margrethe von Brasch, af tysk-baltisk adelsslægt, var den første pinseprædikant, der besøgte Nordjylland. 4. og 5. februar 1915 talte hun i Kaas’ gamle forsamlingshus, der lå på Langgade 49.

Det var dog først i 1920, at pinsevækkelsen for alvor fik fodfæste i landsdelen, da tre norske evangelister, brødrene Fredolf, Ragnvald og Sverre Johnson, kom til Løkken på en fiskerbåd. De stiftede pinsemenigheden Filadelfia i Løkken 24. september 1920 som den første i Nordjylland. Efterfølgende dannede de menigheder i Hjørring og Aalborg. Fredolf Johnsen havde møde i Kås Forsamlingshus 2. december 1920.

De næste pinsemøder blev holdt i Kås Forsamlingshus fra 19. til 23. januar 1921, hvor Ragnvald Johnsen talte. Fra 26. februar til 6. marts 1921 talte Gotfred Olsen og Ragnvald Johnsen på Pandrup Afholdshotel. I november fortsatte Ragnvald Johnsen sine møder hos Andrea Jensen, der drev trikotageforretning i Bredgade 40, Pandrup.

Endelig kom den yngste af de tre Johnsen-brødre, Sverre Johnsen, til Jetsmark og talte i afholdshotellets sal fra 28. til 30. juni 1922. Han vendte tilbage til Jetsmark gennem flere årtier, hvor han talte ved møder i Andrea Jensens hjem.

Andrea Jensen var den bærende kraft i Pinsekirkens arbejde i Jetsmark. Fra 1921 og til langt op i 1940’erne blev der holdt pinsemøder i hendes hjem. Da hun døde i 1956 som 80-årig, var hun stadig medlem af Pinsekirken Elim i Aalborg, som blev stiftet af Fredolf Johnsen, der var en af hendes nære venner, til hun døde. Begravelsen foregik i Pandrup Baptistkirke, men det var forstander Christian Eriksen fra Pinsekirken, der talte i kirken.

Nordjyllands største pinsemenighed er Citykirken Aalborg, der har til huse i en stor kirkebygning på Riihimäkivej, hvor over 500 mennesker går i kirke hver uge.

Pinsevækkelsen i Nordjylland fejrede 100-års jubilæum i september i år, hvor NORDJYSKE Stiftstidende havde en stor omtale søndag den 27. september. Den karismatiske pinsevækkelse består i dag af Pinsekirkerne, Apostolsk Kirke og selvstændige karismatiske menigheder.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...