Journalist Lars Borberg har skrevet bogen om Gøl Båden, som det lokale træskibslaug står bag

2020 var året, hvor Gøl Bådens Træskibs Laug kunne sætte den historiske båd i Limfjorden, hvor den gennem tiden har sejlet mange sømil.

Det markeres af en ny bog om træskibet, som journalist og medlem af træskibslauget Lars Borberg har skrevet.

- Båden er i sig selv spændende som et stykke fjordhistorie. Derudover er restaureringsarbejdet en god historie. Båden var stort set døden nær, da den blev fragtet til Gjøl i 2012. Selve processen med at restaurere et gammelt skib har været enormt spændende at være en del af, lyder det fra forfatteren.

Træskibet stod for meget afgørende fragt, da Gjøl var en ø - hvorfor man altså fortsat bor på Gjøl. Hele historien begynder i starten af 1900-tallet, hvor båden ved navn Gøl blev bygget. Fortællingen snor sig frem til i år, hvor træskibslauget kunne testsejle på Limfjorden efter otte års restaurering.

- Fra 1908 til 1940 blev der sejlet dagligt med passagerer, kvæg og råvarer, tilføjer Lars Borberg.

Den historiske fortælling om båden Gøl står Troels Tejlgaard især for i bogen. Man har nemlig inkluderet hans udgivelse fra 2013, der indebærer fortællinger om tiden som fragtskib fra øen til fastlandet.

Kasper Ørkild
Arkivfoto

Lars Borberg har især skildret træskibslaugets arbejde med at hjemhente og restaurere båden frem til i dag.

- Der er et fællesskab mellem forskellige mennesker, som måske ikke kendte hinanden super godt i forvejen. Et af de vigtige tilskud er fra VELUX Fonden, hvor der i formålsparagraffen står tydeligt, at pensionister og ældre skal aktiveres. Det er i høj grad tilfældet i lauget, siger han.

Der har været mellem 30 og 35 aktive medlemmer, hvoraf 10-12 af dem har været fast på værkstedet. Borberg har selv fulgt en stor del af restaureringen på tæt hold. Han har boet på Gjøl i 50 år og været en del af træskibslauget i størstedelen af perioden, hvor der er arbejdet på projektet.

- Jeg meldte mig under fanerne med en drøm om at gå og bygge skib. Men der var folk til det, som er meget bedre end mig. Til gengæld kunne jeg skrive, så mit bidrag blev på det punkt. Siden har jeg været i bestyrelsen og i den gruppe, som har prøvet at skaffe fondsmidler, siger han.

Dermed var det også et stort øjeblik for forfatteren, da ”Gøl” ramte fjorden i juni og sidenhen blev testsejlet.

- Det var en meget forløsende oplevelse, da det lykkedes. Så det var ærgerligt, at vi ikke kunne holde den store søsætningsfest med tusinder på havnen og propper, der sprang. Men der var alligevel en del, der opdagede søsættelsen og kom ned på havnen, fortæller Lars Borberg om det store øjeblik, som blev arrangeret under anonyme omstændigheder grundet coronapandemien.

Bogen med titlen ”Gøl - båden, som vendte tilbage til sin ø” udgives af Gøl Bådens Træskibs Laug og er fuldfinansieret af fondsmidler. Der er et første oplag på 1200 eksemplarer.

Udgivelsen af bogen var planlagt til en uge før juleaften. Bogbinderværkstedet blev dog ramt af nedlukning grundet coronasmitte, hvorfor det ikke står klart, hvornår bogen kan ankomme til Gjøl. Der sker med al sandsynlighed efter nytår.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...