STÆVNE: Torsdag sparkede pigerne fra Aabybro Efterskole gang i tre dages fodboldfest med fællesskab, holdånd - og en stensikker 4-2-sejr over Vejle Idrætsefterskole

AABYBRO: - Pis! Har de nu scoret igen? Det er sgu ikke meget fodbold, vi får set.

Den tørre kommentar kommer fra sidelinjen med cirka 10 sekunders forsinkelse, da pigerne fra Vejle Idrætsefterskole scorer til 2-1 i kampen mod hjemmebanefavoritterne fra Aabybro.

Nærmere bestemt fra et medlem af fanklubben Aabybro Efterskole Ultras, der er mødt talstærkt op - med bannere, lys og røg - for at støtte deres kammerater, som spiller åbningskampen i DM i efterskolefodbold, der i år afholdes på Aabybro Stadions baner. Og han har ret: Fansene følger ikke rigtig med i kampen. Til gengæld overdøver de stort set alle andre på stadion med utrættelig skrål og utallige slagsange.

Først i anden halvleg, hvor Aabybro Efterskole bringer sig foran med 3-2, har fanklubbens selvudnævnte formand, 16-årige Magnus Arentoft, tid til en kommentar.

- Det er altid fedt at få lov til at bakke op om sine venner. Det giver en masse til holdet.

- Og så har vi bare et godt sammenhold i fanklubben. Vi har brugt hele ugen på at skrive slagsange og skaffe de ting, vi skal bruge. Det bliver nogle fede dage, siger han.

Handler om mere end fodbold

Og fanklubben er et meget godt eksempel på, hvad DM i efterskolefodbold i bund og grund handler om: fællesskab. Det forklarer Esben Mathiasen, der er viceforstander på Aabybro Efterskole, som arrangerer turneringen, hvor cirka 700 efterskoleelever fra hele landet deltager.

- Det handler ikke kun om fodbold. Det handler om fællesskab. Det handler om efterskoleånd. Det handler om at løfte en fælles opgave sammen.

- Og så handler det jo om dannelse. Det her er et brændende godt eksempel på, hvordan man kan få et indblik i foreningslivet og det frivillige liv - og finde ud af, at det ikke kun handler om spillerne. Der er mange andre opgaver, der skal løses, siger Esben Mathiasen og fortsætter:

- Vi har for eksempel 60 elever, der skal tage sig af de andre hold - og få dem til at få en god oplevelse. Alle elever på skolen er involveret på den ene eller den anden måde.

En af dem er 17-årige Mille Ottesen Sand, der er en del af den styregruppe, som holder styr på tropperne. Hun er blandt andet med til at sørge for, at der er personale i køkkenet, og at der er folk til at tage imod de hold, der kommer udefra. På den måde ved alle skolens elever hele tiden, hvad deres opgaver er.

- Jeg synes, det er rigtig fedt, at vi får mulighed for at få noget indflydelse. Vi har holdt møder inden, hvor vi skulle hjælpe med at planlægge, hvordan det hele skulle fungere. Det er fedt at være del af, så det ikke bare er lærerne, der står for det hele, siger hun.

- Lærerne har selvfølgelig det store overblik, men det er os elever, der holder styr på, at alle er, hvor de skal være - og laver det, de skal.

Vil forsvare DM-titlen

10 minutter før tid scorer Aabybros piger til 4-2, og det lægger en kortvarig dæmper på fanklubben, der ellers ikke har sparet på kræfterne.

- Nu kan det ikke gå galt. Og vi har jo en kamp igen i eftermiddag, hvor drengene skal spille, lyder forklaringen.

Dommeren fløjter af, og kampen ender 4-2 til hjemmebanefavoritterne, der sidste år tog guldet hjem.

Efter kampen fortæller en af spillerne, Sofie Rokkjær, om målet for dettes års turnering. Fodboldpigerne fra Aabybro Efterskole spiller for sjov - og for at vinde.

- Vi går selvfølgelig efter at vinde, men der er mange gode hold med, så vi kommer til at kæmpe for det, siger Sofie Rokkjær.

Men når det er sagt, handler det også om det sociale.

- Sammenholdet er virkelig godt. Vi oplever forskellige sider af hinanden - både i medgang og modgang. Og det er fedt med sådan en turnering, hvor der kommer så mange udefra, siger hun.

Veninde og holdkammerat Marie Grøn-Iversen er enig.

- Vi har meget sammen socialt, og det gør bare noget godt for holdet, siger hun og afslutter:

- Men målet er selvfølgelig at vinde. Det går vi efter.

I dag, fredag, spilles de sidste gruppekampe samt kvartfinaler. Lørdag er der semifinaler og finale.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...