Grønt: Jammerbugt Havekreds var på besøg i Brovst

BROVST: Jammerbugt Havekreds har været på besøg i en flot have hos Jytte og Erling Thomsen, Søgårdsvej, Brovst.

Det er en stor gammel landbohave, og ejendommen er Erling Thomsens fødehjem. Haven var oprindelig 6500 kvadratmeter, men et stykke blev lagt til, så den nu er på ca. 10 000 kvadratmeter. I 2018 blev der anlagt en sø, og det resulterede i en flot høj med masser af blomster ved siden af søen.

Parret hygger sig meget med haven og havearbejdet, og der er løbende nye projekter i gang. Erling udtrykte, at deres tanker ikke er snorlige, så det behøver kanterne heller ikke at være.

Gården var oprindelig trelænget, men på et tidspunkt brændte udbygningerne, og da der ikke var brug for så mange bygninger, blev det hele ikke bygget op igen. Der blev så en større have, og da der er tre sønner i familien, skulle de have lov at boltre sig på en stor græsplæne.

Efter at sønnerne er flyttet hjemmefra, er der blevet mere tid til haven, som er anlagt, så man ikke lige kan se, hvad der er lidt længere fremme. Der er flere siddepladser rundt omkring, og der skal være plads til at fundere over tingene, haven fungerer som terapihave. Måske kan et selvsået træ blive årsagen til, at der bygges et bed op omkring det. Der er netop anlagt en ny træterrasse omkranset af et hegn af rionet. I haven er der en del planter dekorativt arrangeret i krukker.

I et hjørne af haven er der et selvbygget ”driverthus” på ca. 50 kvadratmeter, hvor der under loftet slynger sig en vin med et væld af vindrueklaser. ”Driverthuset” var sammen med to pavilloner et godt ly for regnen, som kom, netop da kåringen af Årets Have skulle finde sted.

Der var tre nominerede: Birgit og Jens Uhrt, Håndværkervej 1, Saltum, May-Britt og Allan Lassen, Tinghøjgade 44, Saltum og Bente Nøhr og Carsten Bech Christensen, Fredensdal, Brovst.

Den eksterne dommer Per Iversen og Havekredsens to dommere Pusser Nielsen og Ingrid Kjærsgaard Andersen besøgte tidligere på sommeren de tre haver, og værterne blev rost for deres gæstfrihed og de smukke haver, som alle udtrykte glæde ved havelivet, og alle tre dommere var enige i valget af vinderhave.

Nøgleordene, der kendetegner årets vinderhave, er: Masser af rum, en romantisk uhøjtidelighed, sans for detaljen og et nærvær af historiens gang.

Det er en landbohave, hvor det vrimler med planter, buske og træer voksende mellem de smukkeste sten. I bedene er der en smuk kombination af stauder, roser, træer og buske – både stedsegrønne og løvfældende. Med sine mange forskelligartede rum indbyder haven til massevis af hyggestunder, og den tilhører Bente Nøhr og Carsten Bech Christensen, Fredensdal, Brovst.

Efter afsløringen af vinderhaven blev der serveret kaffe og kage. Herefter var der fællessang og oplæsning ved Per Iversen, mens stearinlys og fakler oplyste den smukke have til stor glæde for de ca. 80 gæster.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...