Jozef og Bente Blockx står bag Sandmosen 38

RYÅ: I weekenden fra den 16. til den 18. november blev projektet ”Sandmosen 38” hos Jozef og Bente Blockx i Ryå godkendt som det første demonstrations- og undervisningscenter for permakultur i Nordjylland.

Det er dermed en del af et landsdækkende netværk af projekter og steder, hvor man viser, hvordan permakultur virker. Netværket er en del af forening Permakultur Danmark og har fået navnet LAND, som står for Læring Aktivitet Netværk Demonstration.

Sandmosen 38 er et miniskovlandbrug, hvor der produceres grøntsager, frugt, bær, æg og flerårige spiselige planter på en bæredygtig måde. Alle produkter bliver solgt lokalt, og målet er at have en tæt og direkte kontakt med kunderne.

Udgangspunkt for skovlandbruget er at producere fødevarer af høj kvalitet på en sådan måde, at man tager mest muligt hensyn til naturen. Det er derfor meget mere end ikke at bruge kunstgødning og kemiske sprøjtemidler.

Jorden bliver aldrig pløjet eller gravet, og afgræsning foregår i et rotationssystem, så dyrene hver dag får et nyt stykke græs til rådighed. Græsset får herefter en hvileperiode, og på denne måde får planternes rodsystem optimale vilkår for at udvikle sig. Jordens humusindhold bliver dermed øget hurtigt og markant.

Flerårige planter, buske og træer anvendes alle steder, hvor det er muligt og giver mest mening. At plante træer er en aktiv måde for at fjerne CO2 fra luften og lagre kulstoffet i jorden. Hermed begrænses klimaforandringernes konsekvenser.

Planter, dyr, bygninger, infrastruktur og energiforsyningen er integreret i et gennemtænkt og sammenhængende system. Hvert element understøtter de andre dele af bedriften.

På Sandmosen 38 kan man også se, hvordan samme principper kan anvendes i en privat have. Spiselige, flerårige planter finder en plads i staudebedet, hvor de pynter og samtidigt giver grønt og blomster til salatskålen. Et-årige grøntsager som løg og porrer dyrkes i bede i en gravefri køkkenhave, hvor jorden altid er dækket med enten organiske materialer som kompost eller halm eller levende planter som for eksempel grøngødning. Bærbuske, frugttræer og høns er en integreret del af en meget produktiv og selvforsynende have.

Vækstsæsonen bliver forlænget med forskellige typer af drivhuse på henholdsvis 20, 70 og 120 kvadratmeter. Regnvandet, som rammer tagoverfladerne fra drivhusene og andre bygninger, bliver samlet op og brugt til planterne i tørre perioder. Tunge materialer som mursten og gliser opsamler varmen fra solens stråler, og om natten afgives varmen igen til gavn for planterne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...