Det fremgår af en pressemeddelelse, at Region Nordjylland nu opretter en klinik ved Aalborg Universitetshospital, hvor personer med senfølger efter covid-19 kan blive udredt og behandlet af specialister.

Omfanget af senfølger kendes ikke, men Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 5 pct. af de patienter, der får covid-19-sygdommen på baggrund af at være smittet med corona, udvikler senfølger af sygdommen:

- Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt får oprettet nogle gode udrednings- og behandlingstilbud. På den måde kan vi sikre, at patienterne får en ensartet behandling, selv om vi kan se, at omfanget og typerne af senfølger er vidt forskellige. Med et samlet tilbud til disse patienter vil vi få indsamlet ny og vigtig viden til brug i fremtiden, og vi sikrer os, at der bliver taget godt hånd om denne patientgruppe, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Konkret vil patienter blive henvist til senfølgeklinikken af deres egen praktiserende læge. Klinikken oprettes på Aalborg Universitetshospital og bliver dækkende for hele regionen.

- I klinikken vil patienterne kunne blive udredt af en lungemedicinsk eller infektionsmedicinsk speciallæge, afhængig af om der er gener fra lungerne eller ej. Afhængig af typen af senfølger vil speciallægen give et eller flere tilbud til patienten. Det kan enten være behandling direkte på hospitalet eller det kan være i et kommunalt tilbud, hvis det er dér, ekspertisen ligger i forhold til eksempelvis genoptræning, siger Ulla Astman.

Det er altså ikke alle personer med senfølger, som skal ses i klinikken. Personer med lette senfølger udredes og behandles ved egen læge, ligesom en del derfra vil blive tilbudt rehabilitering og genoptræning hos kommunen.

Senfølger efter sygdomsforløb med covid-19 ses både hos personer, der har haft et mildt sygdomsforløb, og hos personer, der har haft et alvorligt sygdomsforløb med indlæggelse og eventuelt intensiv behandling. Senfølgerne kan forekomme i alle aldersgrupper og ses både hos personer med kroniske sygdomme og hos personer, som ikke fejlede noget, før de fik covid-19, fremgår det.

Sundhedsstyrelsen beskriver senfølger som bl.a. udtalt træthed, åndenød, muskelsmerter, brystsmerter, hoste, tab af smags- og lugtesans, koncentrationsbesvær og hukommelsesbesvær.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...