Aalborgbogen 2019 blev lanceret torsdag den 12. december i Stadsarkivet i Aalborg

Aalborgbogen 2019 blev lanceret torsdag den 12. december i Stadsarkivet i Aalborg, hvor formanden for Selskabet for Aalborg historie Jakob Ørnbjerg bød de mange fremmødte velkommen og udtrykte sin glæde over den flotte årbog om sommerlivet ved Vestkysten.

Simon Jacobsen takkede Selskabet for Aalborg Historie for de valgte at publicere hans skriverier, han takkede også historikeren Bente Jensen, hvis speciale er turismehistorie for hendes store arbejde med bogen. Ligeledes takkede Jacobsen en række personer og lokalhistoriske arkivet som havde bistået ham med deres viden og gamle foto.

Endelig blev der rettet en tak til ejerne af sommervillaerne og slægtninge til tidligere ejere for deres erindringer for sommerlandet og for lån af deres fotos. Bente Jensen fortalte om tilblivelsen og indholdet i bogen.

Om bogen: Sommerliv ved (Løkken) Vestkysten – Aalborgbogen 2019

Hjørring-Løkken forfatteren Simon Jacobsen står bag årets Aalborgbog. Bogen følger i rækken af Jacobsens skriverier om Vestkysten: Løkken Museums Ladepladsen om de klassiske sommervillaer i 2016, Badegæster i Løkken gennem 100 år i Vendsyssel Årbog 2017 og Løkken Museums Ladepladsen om badehusene, Den hvide by i Løkken 2018.

Den kendte årbog Aalborgbogen udkom første gang i 1967, og hvert år har bogen et Aalborg-tema. I år er titlen Sommerliv ved Vestkysten – Aalborgensiske landliggere fra Blokhus til Løkken 1900-1945. Det er en flot indbunden bog på 120 sider. Simon Jacobsen har skrevet historierne i bogen, og historikeren Bente Jensen har redigeret den og sat historierne i en turisme- og byhistorisk ramme.

I bogen læser man om de første badegæster i Blokhus, om, at Løkken bliver feriemål, og om, at Grønhøj også kommer med i sommerlandskabet. Der fortælles om sommerlivet som mediestof, om Aalborg i perioden 1900-1945, og om, at flere fik fritid og holdt ferie. Rejsen fra Aalborg til Vestkysten beskriver endelig også forholdet til de fastboende i sommerlandet.

Sommerliv ved Vestkysten fortæller historien sommerhusbyggeriet og livet i husene i perioden 1900-1945. Bogen er delt i fire kapitler, der afspejler udviklingen. De første to kapitler fortæller om pionertiden 1900–1918 og om tiden efter 1. Verdenskrig, 1918-1930, der var kendetegnet af et stigende antal sommerhuse. Tredje kapitel omhandler perioden 1930-1941, hvor muligheden for eget sommerhus blev realiserbar for en stadig større gruppe mennesker. Det sidste kapitel, 1940-1945 fortæller om situationen under besættelsen, hvor kysten mellem Løkken og Blokhus fik en afgørende strategisk betydning for tyskerne. Sommerlivet blev brutalt afbrudt, og et stort antal sommerhuse blev konfiskeret og nedrevet af tyskerne.

Bogen er spækket med et væld af spændende gamle billeder og illustrationer, som afspejler sommerlivet.

De fleste aalborgensere valgte Blokhus-området som stedet, hvor deres sommerliv udfoldede sig. Nogle af de mest kendte Aalborg-borgere valgte dog Løkken som deres feriested, f. eks. købmand Peder Ring Brix. Han købte ikke blot en klitgrund, men også en hel gård, hvis jorder grænsede op til Furreby Bæk og gik helt ned til stranden. Efter at Brix havde købt Lille Møllegaard, nu Lars Jensens Vej 2, af Jens Chr. Jensen i 1913, opførte han sin stråtækte bindingsværksvilla på den yderste del af jorderne, i Løkken Klit, ved Furreby Bæks udløb. Villaen blev navngivet Jennys Hytte efter hans norske hustru. Villaen blev fjernet af tyskerne under 2. Verdenskrig. Familien Strøybergs sommerliv i Løkken er også beskrevet, hvor bl. a. den kendte PH (Poul Henningsen) ferierede. Familien Kragelund, der etablerede Fårup Sommerland, og ferierede i deres sommervilla i Furreby, er også med i bogen.

Bogen koster 159 kr. og kan købes hos boghandlerne m.m.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...