Mad: Madsmedjen i Slettestrand tager folk med ud i naturen for at sanke ingredienser til hjemmelavet mad - og deltagerne bliver bidt af det

Slettestrand: En tur i Svinkløv Klitplantage med en kurv til urter, bær og svampe og en erfaren guide, så er der ikke lang vej til en hjemmelavet og hjemmesanket pizza eller en ret med friskfanget, lokal fisk.

Kresten Kronborg fra Madsmedjen i Hjortdal ved Slettestrand henter en kurv, og i løbet af få minutter har han fyldt den med spiselige urter.

- De er jo overalt, og når vi er afsted, så kommer vi tit hjem med 30 forskelige ting, men kunne sagtens have sanket 150 forskellige ting, konstaterer han, mens han hurtigt får plukket sødskærm, vejbred og kamilleblomster.

- Duft og smag, siger han.

- Kan du smage lakrids?

Kresten Kronborg har i en årrække stået i spidsen for ture til den nærliggende plantage med udgangspunkt i Madsmedjen.

Det gælder både ture, der er arrangeret for virksomheder og ture for mindre grupper, undervisning af skoleelever, madklubber og så videre.

- Her i sidste uge havde jeg en familie i tre generationer med.

- Det var en bedstemor, der havde bestilt, for hun kunne huske fra sin barndom, hvordan det var nemt og sjovt at gå ud i naturen og sanke, fortæller han.

Begejstringen rammer da også alle.

- De bliver allesammen lynhurtigt bidt af det, fortæller han.

Også kød og fisk

Det er heller ikke sådan, at det hele skal være vegetarisk, for der er både kød og fisk på programmet, fortæller Kresten Kronborg.

- Vidste du for eksempel, at man kan fange blæksprutter lige herude, siger han og peger i retning af Slettestrands landingsplads.

- De smager vidunderligt, når vi har tilberedt dem med de ting, vi har sanket.

Når der er sanket, det der skal bruges, går turen igen tilbage til Madsmedjen, hvor maden kan tilberedes udenfor på bål eller indenfor i det rustikke køkken, hvor tre forskellige træfyrede ovne har en central placering.

Kresten Kronborg er oprindeligt uddannet kok - ”sådan helt klassisk” i køkkenet på Feriecenter Slettestrand, der drives af hans familie, og som Madsmedjen er en del af.

Men det er naturgastronomien, der ligger hans hjerte nær.

- Men det er jo klart, at jeg kan bruge de værktøjer og den viden, jeg har fra min kokkeuddannelse, siger han.

Børnene tripper på te

Ikke mindst børnene er begejstrede for ideen med at sanke i naturen - og så tilberede et måltid eller måske bare en kop te.

- Min datter tripper helt vildt på det der med te, siger Kresten Kronborg med et smil.

Og det er hun ikke alene om, for mange børn er begejstrede for at opdage, at der findes et alternativ til computerens virtuelle verden.

- Børnene synes, at det er helt fantastisk, at man kan bruge naturen på den måde, og så nyder de nærværet, siger han.

Han medgiver, at ordet ”sanke” kan lyde lidt gammeldags.

- Vi har prøvet at arbejde med andre ord, men det dur bare ikke rigtigt, så nu holder vi fast i sanke, og i takt med, at folk har fået øjnene op for ideen gennem programmer som ”Nak og æd” og ”Jon i Vilmarken,” så er ordet kommet tilbage i sproget, siger Kresten Kronborg, der i øvrigt også er medforfatter på en ny bog fra Jon Lindbergs hånd med titlen ”Bålkogebogen.”

Kresten Kronborg er heller ikke i tvivl om, at fremtiden ligger i at sanke - også gerne hjemme fra haven, hvor ukrudt som mælkebøtter, skvalderkål og kamille kan blive de fineste ingredienser.

- Og så skal vi handle lokalt, og det kan man sagtens. Jeg kan få alt, hvad jeg skal bruge indenfor en radius på få kilometer, siger han.

Bålet bliver tændt, og en sort pande af smedejern fyldes med olie. Inden længe syder krydderurterne

- Helt perfekt til en omelet eller fisk, siger Kresten Kronborg.

Han ryster panden.

- Det her handler ikke om at være fanatiske, men om at finde glæden over, hvad naturen kan give os af smag og livskvalitet, siger han og byder af indholdet på panden.

Mnmmmmm, ikk?

Læs mere på https://slettestrand.dk/madsmedjen/. Her kan du også tilmelde dig kurser.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...