Det skrevne ord kan noget, som hverken foto eller video formår, og det vil Grit Niklasson bruge i hendes nye projekt ”Den personlige fødselsfortælling”

KLIM: Der er næppe foregået en fødsel det seneste årti, uden den er blevet foreviget på mobilen som foto eller video eller begge dele.

Men ”I begyndelsen var ordet” jo, og det skrevne ord kan noget, som den faste følgesvend i lommen ikke magter. Nemlig beskrive tanker og følelser.

Og det er noget af essensen i ”Den personlige fødselsfortælling”. Et projekt som jordemoder og forfatter Grit Niklasson netop har sat i værk.

- Stort set alle har masser af fotos og/eller videooptagelser fra et barns fødsel. De fleste har også fødestedets kliniske journal med objektive og måske lidt uforståelige data om forløbet. Men få har sat ord på skrift om den helt personlige fortælling, en fødsel er, fortæller Grit Niklasson.

Skriveværksted på første sal

Fra sit hjem lige uden for Klim i naturskønne og rolige omgivelser skriver hun. Ikke blot ”Den personlige fødselsfortælling”, for det er et ganske nyt tiltag.

Også samfundslitteratur, lærebøger for sygeplejerske-, jordemoder-, fysioterapeutstuderende og pædagoger og børnebøger er blevet til på førstesalen i hjemmet, der er indrettet som skriveværksted.

Samtidig arbejder hun som ekstern lektor hos institut for sociologi og socialt arbejde på Aalborg Universitet. Og som ekstern redaktør hos Forlaget Samfundslitteratur.

Men her vil vi dvæle ved den nyeste genre i repertoiret - ”Den personlige fødselsfortælling”.

- En fødsel er jo en af den slags begivenheder, der bliver spurgt ind til. Og fra journaler får folk de objektive data om forløbet. Men alt det med følelser, tvivl, angst, glæde og så videre - det er der ikke. Det skrevne ord kan danne associationer, som gør, at man kan komme tilbage til den tilstand, siger Grit Niklasson.

Mange andre aspekter med

Idéen til det kom fra egne rækker, da hendes datter Tine Borup fyldte 30 denne februar. I gave ønskede hun sig netop at få skrevet sin fødselsfortælling ned med sønnen Svend, der nu er syv måneder gammel.

- Det ville jeg jo gerne, griner Grit Niklasson. Men jeg har nu også talt med mange - også en del jordemødre, som siger, det er en god idé. Så det skulle prøves.

Fortællingen, hun laver, er støttet af fødselsjournalen, men har mange andre aspekter med.

- Når man skal skrive sådan en fortælling, er det godt at vide noget om den verden. Jeg har godt nok ikke været praktiserende jordemoder i 25 år, men har haft meget med den verden at gøre. Som da jeg var med til at starte Danmarks første kandidatuddannelse i jordemodervidenskab på Syddansk Universitet, oplyser Grit og fortsætter:

- Det er fødslen, og det som foregår på begge sider af den, som skal være i centrum. Fortællingen kan for eksempel være et udtryk for bearbejdning af en traumatisk oplevelse, et skønt minde om en drøm, der gik i opfyldelse, en gave til ens barn om dets ankomst til verden eller meget andet. Men at netop denne fortælling fylder i menneskers bevidsthed mange år frem i deres liv, er jeg ikke i tvivl om.

Det var som nævnt datteren Tine Borup, der var med til at kanalisere idéen over til virkelighed. Med sønnen Svend på armen fortæller hun:

Noget mere dybdegående

- På sociale medier lægger mange et foto og lidt tekst op. Det har jeg også selv gjort. Men jeg tænkte alligevel, om ikke man måske skulle have noget mere dybdegående. Jeg ville gerne gå fødslen igennem, men har ikke haft tiden. Men med det skrevne ord kan man koncentrere sig om fortællingen, og komme ind i en anden verden, fortæller hun, og oplyser, at hun ellers ikke læser ret meget, men er stolt over at vise det fortalte frem.

Grit Niklasson håber sådant et skriv kan være interessant for både forældre og også barnet senere og er sikker på, at mange mennesker har et særligt forhold til netop det at blive født.

- Det kan nærmest ikke undgås, at selv ukendte folk ved sammenkomster hurtigt begynder at repetere deres fødselsforløb, så snart de finder ud af, at jeg er jordemoder. Jeg tror, der er et behov for at fortælle, udtrykke og gemme minderne fra den allerførste tid, runder Grit Niklasson af.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...