GJØL: - Man skal bare tro på julemanden, så sker det, siger en glad formand for Gøl Bådens Træskibslaug, Børge Lindegaard.

Han og træskibslaget har netop modtaget meddelelsen om, at Augustinus Fonden har bevilget 100.000 kroner til restaureringen af den gamle Gølbåd. Dermed er de samlede støttemidler til båden oppe på små to millioner kroner.

- De 100.000 kroner fra Augustinus Fonden kommer på det helt rigtige tidspunkt. Vi modtog senest 50.000 kroner fra Nordea Fonden og 375.000 kroner fra Velux Fonden, og det har sat os i stand til at indhyre højt kvalificeret arbejdskraft fra Han Herreds Havbåde - to mand, som har taget arbejdet et langt stykke fremad sammen med vores frivillige. Med de ekstra midler kan vi nu gennemføre arbejdet med at restaurere og færdiggøre ror og styretøj, siger Børge Lindegaard.

Gølbåden har været under restaurering, siden den blev overdraget til Gjøl for seks år siden. De første par år gik med at etablere foreningen og indrette værft, indhente diverse godkendelser fra Skibstilsynet og Skibebevaringsfonden - og samle midler ind til at komme i gang. Derefter er det gået rask fremad.

Båden blev bygget 1908 af skibsbygger K. J. Rasmussen i Aalborg til kroejer Poulsen på Gjøl. ”Gøl” er en 42 fods (ca. 14 meter) kravelbygget jagt, eg på eg, med hjælpemotor - en encylindret glødehovedmotor. Den er på 16,7 bruttoregisterton med en lasteevne på 30 ton.

Kroejeren åbnede dermed fast fragt- og passagerrute med daglige sejladser helt frem til omkring 1938, da inddæmninger, afvanding og vejforbindelser blev så gode, at søvejen blev overflødig. Herefter sejlede båden en årrække som sten- og vragfisker og som dykkerskib.

- Formålet med restaureringen er at få den ud at sejle igen. Vi tænker os en vifte af formål - herunder historiske sejladser, genskabt efter fortidens brug, men også et samarbejde med skoler og sejlklubber samt selvstændig udflugtssejlads, siger Børge Lindegaard.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...