FRIVILLIGHED: Gennem sommeren kommer Gøl Båden igen ud på Limfjorden. Interesserede må dog vente lidt med at se den gamle træbåd på bølgerne igen

GJØL: Det er onsdag, og de frivillige fylder igen værkstedet, hvor Gøl Bådens Træskibslaug har hjemme.

Båden, der i Gjøls tid som en ø var altafgørende for gjølboernes hverdag, begynder så småt at være klar til et stort øjeblik.

Gøl Båden søsættes nemlig på et tidspunkt gennem sommeren. Den er malet, og Dannebrog er påmonteret.

Dermed er der sket meget, siden båden kom hjem til ildsjælene på Gjøl.

- Vi holder søsætningen lidt ind til kroppen. Vi kan ikke forsvare, at der kommer en masse mennesker. Så vil vi hellere selv gøre det, og så kan folk se båden til et åbent arrangement i august, siger formand Søren Petersen.

De lokale fik båden hjem til Gjøl tilbage i 2012, og siden da har mange har mange frivillige været inde over det store arbejde, der er i at gøre Gøl Båden søklar.

- Vi går og snakker lidt om, hvad vi så skal, når vi er færdige. Men mon ikke vi alligevel kommer på værftet og hygger os. Så kan vi også se frem til at få vores onsdagskaffe oppe på båden, når vi har faciliteterne klar på havnen. Derefter handler det jo om at promovere båden og arrangere en masse aktiviteter. Vi er sikker på, at det tiltrækker en masse mennesker, siger Søren Petersen.

Med den snarlige søsætning kan formanden - og resten af træskibslauget - se frem mod alle de muligheder, der kommer med en søklar båd.

- Der er mange arrangementer med træskibe, og vi kan lave en masse maritimt inde i Aalborg. Der er ingen begrænsninger. Vi har også en sponsorer og medlemmer, som skal ud og sejle, når den først er klar. Med tiden skal vi planlægge større ture, finde frivillige skippere og lave planer over, hvad vi skal sejle med. Det kunne være lokale råvarer som kartofler, porrer eller honning, som vi kan sejle ind til Aalborg, siger Søren Petersen.

Han nævner også Tall Ships Races besøg i Aalborg som en mulighed for at vise Gøl Båden frem blandt de deltagende skibe.

Søren Petersen glæder sig også over at være i mål for de mange frivillige skyld. Gennem de otte år med ihærdigt arbejde har man mistet flere frivillige, som ikke nåede at se Gøl Båden på Limfjorden igen. En af dem var initiativtageren Jesper Schlotfeldt Jensen, der i 2015 blev dræbt i et sammenstød med en spøgelsesbilist.

- Da det skete, gav vi hinanden hånd på, at det skulle fuldføres uanset, hvor meget det skulle kræve. Så det betyder meget for os alle, siger Søren Petersen.

- Der er få, som kan huske, at de har sejlet med den. Men der er nogle, som måske kan genoplive nogle minder, siger formanden.

Før Gjøl som by var landfast, var det Gøl Båden, der frem til 1940 stod for den primære transport til og fra øen. Sidenhen blev båden brugt som stenfisker i Limfjorden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...