Fællesskab, frivillighed og plads til alle er nogle af værdierne, der blev hyldet ved jubilæumsreceptionen

NØRHALNE: Op mod 500 tidligere og nuværende medlemmer, trænere, sponsorer, gæster samt repræsentanter fra samarbejdsklubber, kommunalbestyrelsen og idrættens organisationer troppede mandag eftermiddag op I Nørhalne Hallen for at fejre, at på dagen for 100 år siden blev Idrætsforeningen Fremad Nørhalne dannet af en række visionære borgere.

En forening, der med tiden har udviklet sig voldsomt og er blevet byens samlingspunkt samt en vigtig forening for ikke alene Nørhalne men også Jammerbugt Kommune og et aktiv for dansk fodbold. Det fremgik af dagens taler.

- Jeg har aldrig før set en så levende 100 årig. En forening i fortsat vækst og udvikling og som er med til at gøre en forskel, og dermed lever op til kommunens vision, gå efter forskellen, sagde borgmester Mogens Chr. Gade i sin tale.

Foreningen blev dannet et år efter 1. Verdenskrig i en tid, hvor arbejdet var mere fysisk og arbejdsdagene længere end i dag.

- Så det var nok ikke fysisk træning, karlene på gårdene havde brug for, men et fællesskab og kammeratskab samlet om motionen, sagde borgmesteren.

Han pointerede, at dette fællesskab er lige så vigtigt i dag 100 år senere.

- I dag er IFN en topmoderne forening opbygget på Henrik Niss model. Alle aldersgrupper skal være med. Der nydes efter behov og ydes efter evne, sagde Mogens Chr. Gade.

Han fremhævede også IFNs Kunstvenner, der med den årlige udstilling, Nørhalne Viser Kunst, samler flere tusinde gæster, ligesom den internationale fodboldturnering, Nørhalne Cup, samler flere hundrede hold til gavn for ikke alene Nørhalne, men også de mange samarbejdsklubber.

- Den samler også tusindvis af gæster i Jammerbugt Kommune, og mon ikke mange af dem besøger os igen senere, fordi de har haft gode oplevelser her, sagde borgmesteren.

Også DBUs formand og medlem af UEFAs eksekutivkomite, Jesper Møller, fremhævede Nørhalne Cups betydning for dansk fodbold. Han har fulgt Fremad Nørhalne tæt gennem 30 år.

- Det startede for mange år siden, da der hverken var så mange huse eller dyre biler på den anden side af vejen. Men det gør ikke noget at komme fra små kår. Det gør jeg selv, indledte han.

- Jeg ved, at Henrik Niss (daværende formand, red.) var bekymret for en affolkning, men en dygtig ledelse i IFN hjulpet på vej af anlæg af motorvejen betyder, at der er sket en stor udvikling. Men IFN har fostret mange store ledere og en landsholdsspiller, nemlig Børge Bach, sagde Jesper Møller.

Han pegede på foreningens udvikling med C-hold, sølvnåleklubben og IFNs Kunstvenner.

- Og i dansk fodbold kender man IFN grundet Nørhalne Cup, som betyder meget for dansk fodbold, understregede Jesper Møller.

- Jeg glæder mig til fortsat at følge IFN. Pas godt på klubben og det fællesskab, I har.

Inden havde formand for IFN, Claus Svendsen, som den første været på talerstolen for at fortælle om en del af kernen i IFN.

- Vores evne til at skabe relationer, som skaber tilhørsforhold, fællesskab og glæde for den enkelte. Harvard University har i 75 år undersøgt, hvad der gør folk lykkelige. Det er ikke penge, men relationer. Det hjælper os i sygdom, giver glæde og kærlighed og får os alle til at leve længere, sagde han.

Eksempelvis børn, der lærer sociale færdigheder, at være en del af fællesskabet, indordne og udvikle sig samt tage ansvar.

Claus Svendsen mindedes også tidligere formand, Henrik Niss, som døde i 2010, blot 51 år gammel.

Henrik Niss var manden bag Nørhalne Cup C-holdet, multipower kontingent og Nørhalnes Kunstvenner.

Dagen bød også på en udstilling med fotos, artikler og remedier fra Fremad Nørhalne gennem tiderne, og forfatterne bag jubilæumsbogen Fremad Nørhalne i 100 år, Birthe Lauritsen, kunne præsentere bogen.

- Jeg vil gerne sige tak for opgaven. Det har været berigende og belærende. Det er imponerende, at man i en by med 1500 indbyggere har en forening med 850 medlemmer.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...