HISTORISK: 40 år efter oprettelsen af Fjerritslev Gymnasium – og 38 år efter indvielsen af de oprindelige gymnasiebygninger – kunne der tages første spadestik til et byggeri, der gør FG til efterskolernes gymnasium

FJERRITSLEV: Der var bagende sol over Skovbrynet, mens bygherrerne gjorde sig klar, og gymnasiefolk, håndværkere og naboer begyndte at indfinde sig til det, der fik betegnelsen en historisk dag for Fjerritslev og Jammerbugt.

Anledningen var første spadestik til i alt 40 nye ungdomsboliger og et stort fælleshus i tilknytning til Fjerritslev Gymnasium. Det sker under navnet Fjerritslev College som en fortsættelse af det nuværende kollegium på Fjerritslev Kro og et nærliggende hus i Søgade 3. Hensigten er at understøtte en udvikling frem mod »efterskolernes gymnasium«, der giver optimale rammer for socialt liv som et ekstra plus til undervisningen.

Første lejligheder klar til februar

De første 16 af de nybyggede boliger ventes klar til indflytning 1. februar 2020, og beliggenheden er en stor kommunal grund blot et par stenkast fra gymnasiet.

Som bygherre står boligselskabet Domea Aabybro, der har allieret sig med arkitekt Søren Nygaard fra Arkitektfirmaet Finn Østergaard A/S samt entreprenørfirmaet KPC om at realisere opgaven. Fjerritslev Gymnasium har således ikke noget med selve byggeriet og driften heraf at gøre.

Første spadestik blev taget af borgmester Mogens Christen Gade, der også er bestyrelsesformand for Fjerritslev Gymnasium, rektor Bjarne Edelskov Nielsen og elev Camille Nikolajsen Vad, der kommer fra Aalborg og har boet på Fjerritslev College i hele sin tid som 1.g’er på gymnasiet.

Et ekstra ben at stå på

− Det er jo helt vildt! lød det i borgmesterens indledningstale, hvor han karakteriserede byggeriet som en fantastisk investering i lokalområdet og for hele gymnasiets optageområde på begge sider af fjorden.

− Fjerritslev Gymnasium er en vigtig ramme for områdets unge mennesker, ikke mindst når vi tænker på, hvor meget nærhed fylder for mange unge, hvis de skal have en ungdomsuddannelse.

− Med de nye college-rammer sikrer vi Fjerritslev Gymnasium endnu et ben at stå på. Vi besluttede for flere år siden at få flere uddannelser ind i huset, for eksempel HF og HHX, og regionsrådet og kommunalbestyrelsen bakkede op med busruter, som også giver et ekstra ben at stå på.

− Senest har kommunalbestyrelsen besluttet at bakke op om Fjerritslev College, som lige pludselig gør, at hele Danmark bliver optageområde til Fjerritslev Gymnasium. Alt sammen vil det sikre de lokales mulighed for også i fremtiden at tage en ungdomsuddannelse rimelig lokalt.

− Vi er glade for, at vores gode samarbejdspartner, boligselskabet Domea, står klar til udfordringen, og det har givet en god proces med stor involvering af eleverne og også møde med naboerne.

− Fjerritslev Gymnasium fylder i år 40 år, og det nye college er den bedste gave, vi overhovedet kan give til fødselaren, fastslog borgmesteren.

Gale eller geniale!

Rektor Bjarne Edelskov Nielsen henviste i sin tale til, at det var japanskfødte Ikuro Aiba, der tog det første spadestik til Fjerritslev Gymnasium, der blev indviet for 38 år siden, efter at undervisningen havde haft til huse på Fjerritslev Skole de første to år.

− Her i jubilæumsåret tages et nyt historisk spadestik. En vision om et efterskolernes gymnasium, om at tiltrække elever fra hele landet i stedet for at vente på de elever, som ikke er født! fortsatte han.

− En drøm er blevet til virkelighed. Det er nok de færreste, der for tre år siden troede på, at Fjerritslev Gymnasium frem til i dag ville kunne mønstre 40 elever som collegestuderende med hele Danmark som optageområde.

− Det er vi i al beskedenhed meget stolte af – at Fjerritslev og Jammerbugt er værd at rejse efter! − ligesom vi er meget taknemlige for samarbejdet med Idrætscenter Jammerbugt, Fjerritslev Kro og Jammerbugt Kommune. Ikke mindst en tak til alle naboerne, som vi gerne vil være på god fod med.

− Om vi er gale eller geniale, vil tiden vise! lød det fra rektor.

Frugtbar proces

Bestyrelsesformand Jesper Hasemann fra Domea Aabybro ridsede historikken bag det nye Fjerritslev College op:

− 10. september 2018 talte vi første gang om ungdomsboliger her i Fjerritslev. Derefter er det bare gået stærkt. Efter et møde med rektor og bestyrelsesformand mødtes vi med eleverne på Fjerritslev College for at høre om deres ønsker og drømme til et nyt sted at bo. Jeg har sjældent følt mig i så godt humør og klar til at gå ind i arbejdet som efter de input, vi fik fra eleverne. Det engagement, de lagde for dagen, smittede og gav brændstof til det videre arbejde med dette projekt. 10. december præsenterede vi projektet for rektor og formand for gymnasiet, og 1. juli fik vi byggetilladelsen.

− Det store fælleshus vil blive en central del af Fjerritslev College i fremtiden. Jeg tror, at det nye byggeri vil sætte byen og gymnasiet på landkortet som et rigtig godt sted at uddanne sig og bo.

Efter de tre spadestik inviterede bygherrerne alle gæsterne på lidt til hals og gane fra »Lises bette pølsebiks«.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...