Byens liv: Især en stor flisemaskine vakte begejstring

Aabybro: Aabybro Fjervarme holdt åbent hus for at værkets 2223 forbrugere kunne få et indblik i hvordan tingene virker. Der var ca. 200 forbrugere, som fik mulighed for at se tingene indefra og samtidig kunne de se et af landets største solvarmeanlæg, som har været i kraft siden september 2018.

Der var også en stor flisemaskine til stede, og den gav prøver på, hvordan den hurtigt kunne omdanne store træstammer til flis.

Allan Sørensen fra firmaet Skovbygaard fortalte de fremmødte om, hvordan en flisehugger arbejder. Han har godt kendskab til arbejdet, da har betjent maskinen i mange år.

Det er den største flise hugger maskine i Danmark og de var de første med sådan en maskine, fortalte han.

I dag findes der fem maskiner i hele Danmark.

- Vi har mere end 10 års erfaring med fremstilling af flis og projektstyring af alle former for opgaver i skoven, fortalte firmaets ejer Kasper Nielsen, som hører til i Vester Hjermitslev.

- Vi gør også meget ud af at det er bæredygtigt flis, og det vil sige, at der igen bliver plantet træer efter fældning.

Den store maskine kan omdanne 90 kubik meter træ på 20 minutter.

Aabybro fjernvarme brugte årligt 17.000 tons flis før de fik solvarme det svarer til 700 lastbiler med træk på års basis.

- Dette forbrug svare ca. til at der er fældet ca. 200.000 træer for at få denne flisemasse fortælle Kasper Nielsen. Der er stadigvæk større skovrejsning end der bliver fældet. - Vi er utrolig glade og stolte over at vise vores fjernvarmeværk frem for offentligheden, fortalte Driftsleder Torben Dyrnesli Stenbroen.

- Her i påsken har der ikke været røg fra vores skorsten, og det skyldes simpelthen at solen har forsynet hele byen med varme fra det store solvarme anlæg.

Solvarmeanlægget vil på årsbasis skabe 25 procent af fjernvarmeværkets forbrug.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...