Ølentusiast: Jesper Mørkholt fra Gjøl elsker gode øl - og han har tilsyneladende ramt en åre i tiden med ”Ølsmageren”

Gjøl: Man kan jo faktisk ikke være bekendt at skrive, at Jesper Mørkholt fra Gjøl har øl i blodet.

Selvom der er noget om snakken.

En mindre bombastisk tilgang kunne da også være, at han i hvert fald har en passion for øl, der startede på hobby-plan, men nu fylder en anseelig mængde af hans fritid med ølsmagninger, foredrag, håndbrygning og salg af alverdens specialøl hjemme fra garagen under navnet ”Ølsmageren.”

- Det er blevet meget større end jeg lige havde forestillet mig, for det har vist sig, at der er en enorm interesse for øl hos mænd i snart alle aldre, konstaterer han.

Kvinderne vil også godt drikke øl, men de deler ikke interessen på helt samme måde.

- Men jeg var da lige ved at blive væltet over, da der var Fars dag, konstaterer han med et glimt i øjet.

Til gengæld vil man sjældent møde ham med netop store mængder af øl i blodet, for det er ikke procenterne eller rusen, der interesserer ham på nogen måde.

- Det er smagen og historien, siger han, mens hånden rutineret hælder den belgiske specialøl op.

Den er syrlig i smagen - og helt perfekt til for eksempel juleanden eller flæskestegen, fortæller han.

Og hvor de andre unge i gymnasiet mest trak grøn Tuborg af flasken, så opdagede den unge Jesper hurtigt, at de mere specielle øl altså kunne et og andet.

Han understreger i øvrigt også, at nydelsen ved en god øl altså også handler om, hvem man nyder den sammen med.

- En af de bedste øl, jeg har smagt, var en ganske almindelig øl.

Han smiler og forsikrer, at han, trods sit mangeårige medlemsskab af Ølentusiasterne skam ikke tager gas.

- Men den blev drukket med en flok kammerater lige efter, at vi havde vundet en sindsyg vigtig håndboldkamp, så den smagte vidunderligt, smiler han.

Øl og historisk vingesus

Andre mindeværdige øloplevelser har han fået i udlandet i selskab med for eksempel nære venner.

- Jeg kan næsten få gåsehud ved at tænke på en øl, som jeg drak i Belgien.

- Vi havde besøgt Rochefort, hvor nogle af de store slag blev udkæmpet under 2. Verdenskrig, og bagefter sad jeg helt fyldt af historiens vingesus sammen med en virkelig nær ven på en lokal café og drak den lokale øl, den berømte Trapiste.

- Jamen, der er stadig så hårene rejser sig på mine arme, siger han.

- Det var bare den perfekte kombination af historiens vingesus, selskabet og øllens smag, siger han.

Han er ikke i tvivl om, at interessen for god øl passer godt ind i nogle af de strømninger, der ellers rammer samfundet lige nu i form af fokus på miljø, bæredygtighed, fordybelse og i det hele taget fokus på kvalitet og den ”gode historie.”

- Jeg tror, at der er mange andre end jeg, der godt kan se, at det er nødvendigt at sætte sig og bare være, og også tænker over, hvad det er, vi bruger vores tid på, siger han.

- Det kan man med en god øl, hvor man bare koncentrerer sig om smagen og stemningen.

Netop den gode historie følger også med, når man handler hos Ølsmageren.

- Det er meget vigtigt for mig, at dem, der handler her får historien om øllen med sig, siger han.

Og hvad drikker ølentusiasten så juleaften til andestegen og rødkålen.

Øl naturligvis, siger han.

- En rigtig god en af slagsen selvfølgelig - og gerne en, der er lidt syrlig i smagen som denne her Orval, siger han, inden han tilpas tørrer ølskægget af og siger: Skål!

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...