Foredrag om livet i dit indre og bakteriernes funktioner

PANDRUP: Tirsdag 23. oktober kan foredraget, Dit indre liv med billioner af bakterier, opleves i Pandrup Kino, og det er ganske gratis, når det livestreames fra Aarhus Universitet.

Mennesket er en superorganisme, som rummer ligeså mange bakterieceller som menneskeceller. Hvert menneske har sin egen helt personlige sammensætning af bakterier på og i kroppen. Langt de fleste af vores bakterier findes i tarmen.

Skønsmæssigt har et vokset menneske omkring 50.000.000.000.000 bakterier fordelt på flere hundrede forskellige bakteriearter.

Indtil for få år siden var tarmbakteriernes univers et lukket og mørkt univers for forskerne, fordi kun relativt få arter af tarmbakterier er lette at dyrke i laboratoriet, i f. eks. petriskåle, da denne type bakterier ikke tåler atmosfærens ilt, og fordi de kun vil vokse i fællesskab med mange andre bakteriearter.

Men på det seneste er der blevet kastet lys ind i tarmens mørke, fordi forskere verden over har taget DNA-teknikker og avanceret matematik i brug. Det har givet os ny viden om tarmens mylder af mikrober.

Hvem de er? Og hvad laver de inden i os og med os? Det viser sig, at de fleste er gavnlige og sundhedsfremmende. De omdanner madrester til energi for os. De producerer K-vitamin og nogle B-vitaminer.

Bakterierne spiller en afgørende rolle for vores modstandskraft mod infektioner. Og de regulerer dannelsen af flere hormoner og signalstoffer.

Forsøg på dyr viser at nogle af bakteriernes signalstoffer påvirker hjernen. Også virkningen af forskellige former for medicin er afhængig af hvilke bakterier vi har i vores tarme.

I forelæsningen diskuteres, hvorledes ubalancer i tarmbakterier er knyttet sammen med en række kroniske sygdomme. Der vil blive lagt vægt på, hvad vi selv kan gøre for at have tarme i topform med en overvægt af helbredsstabiliserende tarmmikrober.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...