CORONA: Jammerbugt Kommune har et team, der skal opspore smitte hos de 0 til 16-årige

Styrelsen for Patientsikkerhed er ikke alene om at smitteopspore. Kommunerne har alene ansvaret for at smitteopsporingen hos de 0-16-årige. Siden coronaens start har et Sundhedsteam i Jammerbugt Kommune derfor arbejdet intensivt med at bryde smittekæder. Et arbejde, der til tider byder på et stort og vanskeligt detektivarbejde.

Det oplyser Jammerbugt Kommune i en pressemeddelelse, hvor de skriver:

- Når telefonen ringer hos én af Sundhedsteamets medarbejdere, skal et større opsporingsarbejde som regel i gang. Med det samme. For tiden er afgørende i arbejdet med at opspore smittede. Et smitteopsporingsarbejde, der er blevet endnu vigtigere i lyset af den nye, mere smitsomme engelske variant, B.1.1.7. I det arbejde er de afhængige af et tæt samarbejde med institutioner.

- Når vi bliver kontaktet om, at børn eller personale er smittede, går vi straks i gang med at opspore, hvor mange, og hvilke kontakter de har haft. Jo hurtigere, vi får at vide, at et barn eller personale er smittet, des hurtigere kan vi få stoppet smittekæder. Derfor er det afgørende, at forældre, friskoler, folkeskoler, daginstitutioner, kirker og andre institutioner kontakter os med det samme, de bliver klar over, at der er et smittet barn eller at en medarbejder er påvist smittet, oplyser Helle Nørgaard Pedersen, der er konstitueret skole- og dagtilbudschef.

Omvendt har Sundhedsteamet også behov for at kontakte institutionerne for hjælp.

- Hvis smittetilfælde viser sig at have relation til en institution, så har vi brug for hjælp derfra til at få et overblik over, hvem der ellers har været til stede på det givne tidspunkt. Derfor kontakter vi ofte institutionerne, så de kan videreformidle, at der er konstateret smitte, uddyber Helle Nørgaard Pedersen

Hjælpen er afgørende, da Sundhedsteamet er udfordret af, at de ikke kan få oplyst navne mv. på de smittede på grund af persondataloven.

- De oplysninger må de ikke få af sundhedsmyndighederne uden samtykke. Heldigvis oplever Sundhedsteamet velvillighed til samarbejde, og i takt med at flere kender til kommunens Sundhedsteam, så kontakter flere dem også ved smitte.

Sundhedsteamet består af sundhedsfagligt personale: En læge, en sygeplejerske og en sundhedsplejerske. De er derfor i stand til at yde kvalificeret rådgivning og vejledning til familier, folkeskoler, friskoler, idrætsforeninger, kirker og andre.

- Ud over at opspore smittede så har vi en vigtig rolle i at rådgive om, hvordan de smittede og familier hertil skal forholde sig i situationen. Vi rådgiver f.eks. om, hvordan en familie skal forholde sig, når en søskende eller en forælder er smittet. Vi rådgiver om selvisolation, og om rengøring og hygiejne, oplyser Diane Aarestrup, der er leder i Sundhedsplejen i Jammerbugt Kommune.

Jammerbugt Kommune tilføjer i pressemeddelelsen, at selv om der lige nu er strikse restriktioner i hele landet, og forsamlingsforbuddet er på fem personer, så er det fortsat meget aktuelt at kontakte Sundhedsteamet, hvis børn mellem 0-16 år bliver smittet.

- Al kontakt til Sundhedsteamet bliver selvfølgelig behandlet fortroligt.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...