EFTERSPØRGSEL: Jonstrup Vandværk leverer til tusindvis af sommerhuse - og ikke mindst Fårup Sommerland. Det kræver meget vand i sommerens højsæson, og derfor bygges et nyt vandværk lige nu nord for Saltum

Det er typisk ikke den travleste tid på året for Jonstrup Vandværk. På en mørk hverdag i december er der ikke mere end et par hundrede husstande, som skal have vand fra det lille værk nord for Saltum.

Men lige præcis denne dag er der masser af liv på Ejerstedvej. Arbejdet på et nyt vandværk til mere end 11 millioner kroner er nemlig påbegyndt. Der stilles nemlig store krav, når turisterne indkvarterer sig i sommerlandet og tænder for hanerne samt bruserne.

- Vi forsyner ud til Kjettrup og mod Hune. Der har vi også Fårup Sommerland med. Så vi har i den grad højsæson i ugerne 28, 29 og 30, hvor vi leverer for fuld kapacitet. Kan vi ikke det, koster det os rigtig mange penge, så vi skal være på forkant med det hele, fortæller formand Kristian Pedersen.

Ud af 2600 forbrugere står sommerhuse for 2400 af dem, mens Fårup Sommerland alene står for en tredjedel af forsyningsbehovet i sommersæsonen. Den store kontrast fra de mørke efterårs- og vintermåneder giver altså udfordringer.

Dermed skal det gamle vandværk fra 1963 udskiftes, og det nye forventes klart i løbet af et års tid.

- Vi skulle gøre det, inden det var for sent, og inden vi ville få problemer med at levere i højsæsonen. Der er vi hårdt belastet, og det ville koste mange penge, hvis vi fik problemer med at levere. Det handler om at være på forkant med det hele, lyder det fra formanden.

- Især Fårup Sommerland er jo en stor kunde for os. Så det er vigtigt at kunne sikre forsyningssikkerheden for dem, tilføjer han.

Foruden behovet hos de 2600 forbrugere kan det nye vandværk medvirke til, at Jonstrup Vandværk fremadrettet bedre kan hjælpe de tilstødende vandværker, hvis behovet er der. I for eksempel Grønhøj, Blokhus og Hune mærkes presset også, når sommeren melder sin ankomst, og strandene fyldes med turister.

Med på projektet er Arkil, der står for selve byggeriet, mens Krüger leverer det tekniske indmad til vandværket. Derudover har man sikret, at en lang række lokale kræfter kommer ind over byggeriet.

- Vi har bedt dem om at vælge lokale håndværkere, når de får muligheden for det. Det har de taget pænt, og der bruges en masse folk i lokalområdet, siger Kristian Pedersen.

Det betyder, at virksomheder som Hundelev Murerforretning, Pandrup Kaas Smede & VVS samt El-Gården i Saltum er hyret ind.

Det nye vandværk får foruden en større kapacitet også mødelokale, kontor og værksted. Bygningen etableres med store vinduesarealer, så man kan se rensningsprocessen inde på værket ude fra.

Når det nye Jonstrup Vandværk er helt køreklart, rives det gamle værk ned. Her genbruges en af to renvandstanke som skyllevandstank på det nye vandværk.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...