Forskere fortæller om de langtrækkende konsekvenser for samfundene

PANDRUP: I Pandrup Kino kan man 13. november klokken 19 opleve en livestreaming af et foredrag fra Aarhus Universitet, som har overskriften, Vulkaner og samfund gennem tiderne. Der er gratis entre.

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? I dette foredrag vil du høre tre udvalgte casestudier af netop hvordan vulkaner har påvirket samfund.

Med udgangspunkt i de seneste års forskning sætter to forskere geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne: Udbruddet af vulkanen Laacher See i Tyskland for 13.000 år siden og vulkanudbruddet på øen Santorini i Middelhavet for knap 3.600 år siden samt på en stribe sammenfaldende vulkanudbrud i det sjette århundrede af vores egen tid.

Det er ikke svært at regne ud, at planter, dyr og mennesker, som levede i nærheden af disse voldsomme katastrofer, blev voldsomt påvirket, men meget tyder p,å at vulkanernes arm til tider var meget lang.

Evidens fra is-kerner, træringe og arkæologiske fundsteder fortæller om indvirkninger på folk og fæ langt væk fra udbruddenes epicentre. I alle tre tilfælde kan der eksempelvis trækkes tråde til ændringer i samfundene i de nordiske lande - på godt og ondt.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...