EFTER 10 år: Klubben glæder sig til at kunne vende tilbage til ligaen efter en pause på et helt årti

På små hjemmebyggede 50cc maskiner, kunne man i Mou Kær i Brovst se blandt andre den verdenskendte Hans Nielsen køre rundt på en jordbane tilbage i 1973, da den første speedwaybane i Brovst blev opført. Brovst Speedways historie går helt tilbage til 1954 i Øster Svenstrup, hvor en motorcrossbane blev opført. Senere rykkede man den til Fjerritslev under Hanherred Motorklub, og under samme klub opførte man en speedwaybane i Brovst. Først i 1991 enedes bestyrelsen om at splitte Hanherred Motorklub efter manglende fællesreferencer, og således blev klubben for speedway døbt Brovst Speedway, selv samme klub, den storvindende Hans Nielsen kørte for.

Det tog hurtigt fart for klubben, der snart høstede DM-titler på færdige stel med de berømte 12,5HK Kreidler- og Yamahamotorer. Og på 500cc-maskiner vant de utallige DM-medaljer, hvor den første kom i hus i 1976, allerede anden sæson, holdet deltog i turneringen og rykkede dengang fra 3. til 2. division.

I 2010 tiltrådte nye krav for at stille op i ligaen. Det resulterede i, at mange klubber måtte trække sig af økonomiske årsager, heriblandt Brovst Speedway. Men nu vil de med igen. Med et nyt reglement, der skal skåne klubbernes økonomi, foregår ligaen uden om speedwayklubberne. Her har Brovst Speedway oprettet Nordjyske Elitespeed med Allan Thomsen i spidsen. Han er gammelt bestyrelsesmedlem af Brovst Speedwayklub, og skal altså sørge for Brovst Speedwayklubs ligahold.

- Vi har skrevet kontrakt med syv kørere, fortæller Allan Thomsen.

Sæsonen 2020 er slut, efter den dårligt nok nåede at starte. Udesporten er afhængig af vejret, der i Danmarks efterårs- og vintersæson er for vådt til at køre i.

- Alle konkurrencer slutter i efteråret, så der er heller ikke tilstrækkeligt at træne for i vinterhalvåret, forklarer Sonja Christensen, der er tidligere bestyrelsesformand.

Brovst Speedways bane er til gengæld en af landets bedste til at dræne vand. Det betyder også, at de som regel er de første, der starter sæsonen. Marts måned plejer at være startskuddet for speedwaykørernes sæson i Brovst. Der er tradition for standerhejsning, men i år lukkede landet ned, få dage efter, så der har ikke været meget køretid på banen i år. Med corona har der altså ikke været mange bedrifter at fortælle om. Til gengæld var 2019 et godt år for speedwaylubben, der har hold for kørere i alle aldre. 500cc, der er kører fra 15 år, kører 1. division, som er det højeste rank uden for ligaen. Det samme gør ”Old boys”, holdet for alle over 32 år, og dem er der også en del af. Derudover, har de et søskendepar i 85cc, som udlejes til andre klubber samt et mikrohold for børn fra tre år.

- Det er den gode ungdom, som genererer gode kørere, siger Allan.

Motorsportens klubber er skrumpet ind. Brovst Speedway er efterhånden det eneste sted nord for Randers, hvor man kan køre speedway, og langt de fleste lokale i klubben har været her, siden de var helt små.

Ligaholdet kommer til at bestå af fire fra Brovst Speedway, og klubben glæder sig til at kunne vende tilbage til ligaen efter en pause på et helt årti.

- Vi finder det på sin plads, at Brovst Speedway har et ligahold, siger Sonja Christensen, der startede med at komme i klubben, da hendes egen søn for omtrent 20 år siden begyndte at køre speedway her.

Hun overværede derfor også Hans Nielsen og husker tydeligt en episode, hvor han havde gjort sig bemærkelsesværdig til et løb i starten af hans tid som kørere. Nogen havde forhørt sig, hvor han kom fra.

- Så sagde, jeg at han kom fra Brovst Speedway. Og da de dernæst spurgte, hvor i alverden Brovst lå, svarede jeg: ”Det ved I snart.” Hans Nielsen gjorde Brovst kendt, fortæller Sonja.

Klubben ser frem til at åbne op for ligamulighederne igen. 2020 har desværre vist, at man ikke kan love noget med sikkerhed. Derfor må de tro og håbe på, at deres planer kan realiseres.

I Brovst Speedway Klub findes et stort aldersspænd, men det er kun godt, mener klubben.

- Selvom sporten i og for sig er har individet i fokus, så er holdånd altafgørende for gode løb. Vi har en flokmentalitet i klubben, og sådan bærer vi hinanden igennem, forklarer klubbens nuværende formand, Jess Pedersen.

Nu glæder Brovst Speedway sig til at kunne give syv kørere en ekstrastor udfordring, når klubben igen vender tilbage til ligaen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...