KFUM’s sociale arbejdes indsats i Brovst består af Ballast. Det er en behandlingsindsats for børn og unge, der vokser op i familier med misbrugsproblemer. Børnene kan få gratis hjælp til at forstå, acceptere og håndtere de følelser, reaktioner og ar på sjælen, det har givet dem at vokse op i familier med alkohol- og stofmisbrug. Ballast har eksisteret i Jammerbugt i snart to år.

- Vi har et hus på Vestergade 3 i Brovst, men dækker hele kommunen, fortæller behandler i Ballast, Lone Pedersen, som er uddannet socialpædagog.

- Og da mange af børnene, som er i behandling her, ikke er så gamle og derfor ikke selv kan transportere sig, så er vi afhængige af hjælp fra frivillige.

Aktuelt starter et nyt gruppeforløb i disse dage op med mødetid hver anden tirsdag, hvor børnene fra 8-11 år skal hentes på deres skole og køres til Ballast, og desuden er der også brug for frivillige chauffører til at køre børn til individuel behandling. Og meget gerne i den let genkendelige Ballast-bil med logo på siden, så barnet nemt kan kende den.

Man kunne forestille sig, at det kunne være lidt pinligt at blive hentet på skolen i en bil, som tydeligt signalerer, at dette barn har brug for hjælp, fordi det vokser op i en familie med alkoholproblemer – men Lone Pedersen slår fast, at det faktisk er en del af formålet at bryde det tabu, der er omkring, at ens far eller mor drikker:

- Og vi har selvfølgelig accept fra både barnet, forældrene og skolen til at hende dem i bilen. Men vil man hellere køre i sin egen bil, kan det også lade sig gøre, og så får man kørselsgodtgørelse, forsikrer Lone Pedersen.

Foruden det individuelle behandlingstilbud og gruppeforløbene er der også en café for de børn, der enten er i eller har været i et forløb hos Ballast. Det foregår en mandag i hver måned Formålet her er ren hygge og socialt fællesskab, og Lone Pedersen fortæller, at mange børn er glade for at bevare kontakten med de andre børn efter at have deltaget i et gruppeforløb.

Caféen drives udelukkende med frivillig hjælp, da den ikke skal have karakter af behandling, og her kunne Ballast også meget gerne bruge en eller to frivillige mere:

- Der kommer seks til otte børn hver gang, og vi snakker, hygger og spiller. Har man lyst til at være sammen med nogle dejlige børn og gøre en nyttig indsats, så er det fint at melde sig her, mener Lone Pedersen.

Caféen varer fra kl. 15.30 til 18.30 en gang om måneden, og udover fælles hygge laver de frivillige og børnene mad og spiser sammen.

På landsplan vokser 122.000 børn op i familier med alkohol- og stofmisbrug. Det svarer til cirka to børn i hver skoleklasse. Børnene kan få det svært på mange måder. Ballast er en del af KFUM’s Sociale Arbejde og er finansieret af Socialstyrelsen. Projektet findes i syv jyske kommuner.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...